Hallema Coaching | Stress
Stress
Stress maakt ziek
21768
post-template-default,single,single-post,postid-21768,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Waar sta jij ‘in’ de stress curve

 

 

Waar sta jij ‘in’ de stress curve?

De afbeelding die je hier ziet, is de zogenoemde stress curve van Yerkes en Dodson. Twee psychologen die zich hebben verdiept in de relatie tussen stressniveau en  prestatie.

 

Burn-out

Er zijn verschillende fasen van stress. Zoals al eens eerder geschreven (kijk ook eens op https://hallemacoaching.nl/stress-maakt-ziek/), heb je een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Het zet je aan tot actie, het maakt dat je kunt presteren in die wedstrijd, een fantastische presentatie kunt geven of dat je weg kunt rennen in een dreigende situatie. Dit is acute stress. Als deze echter te lang aanhoudt, en chronisch dreigt te worden, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Je staat als het ware de hele tijd ‘op aan’, ook als je net eens even wil ontspannen. Dat lukt niet meer. Maar ook lichaamsfuncties zoals je spijsvertering, libido/vruchtbaarheid en dus ook de groei van je haren staan op een laag pitje. Je lichaam is immers bezig met overleven en heeft dan echt geen energie voor haargroei of zwanger worden. En als je niet oppast, ga je zo richting de burn-out.

 

Bore-out

Daarentegen kan een tekort aan stress ook schadelijk zijn en is er kans op het ontwikkelen van een zogenoemde ‘bore-out’. Dat betekent dat je te weinig stress prikkels ervaart en je te veel verveeld raakt. Je wordt letterlijk ziek van verveling. Ook niet wat je wil natuurlijk.

 

Wat mag je onthouden

Wat je wil bereiken is een optimaal stressniveau waar je een maximale prestatie kunt leveren. Dat is uiteraard niet altijd even makkelijk maar door goed naar jezelf en je lichaam te luisteren, alert te zijn op de fysiek en mentale effecten van stress (buikpijn, hoofdpijn, kort lontje, kribbig etc.) is dit echt te bereiken!

 

Wil je hier eens ondersteuning bij? Laat het me weten!