Goede voedingsmiddelen zijn de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt ook voor onze geestelijke gezondheid. Steeds meer mensen kampen met vermoeidheid of psychische klachten en de vraag hierbij is of ons voedsel hier iets mee te maken heeft. En zo ja, wat moet er dan veranderen?
Als je kijkt naar voeding, dan zou je kunnen stellen dat de producten die wij het beste kunnen verdragen basic zijn en ons terugvoeren naar de oertijd. Alles wat we honderdduizenden jaren om ons heen konden vinden, daar ‘doen we het goed op’, zoals vlees, vis, groente, fruit, eieren en noten. Producten die minder goed voor ons zijn bevatten veelal koolhydraten en suikers. Dit is onder meer brood, rijst, pasta’s en aardappel. Het wil niet zeggen dat koolhydraten per definitie slecht zijn, maar hier verstandig mee omgang is belangrijk.
En misschien herken je het bij jezelf: een enorme behoefte aan zoetigheid, bijvoorbeeld een gevulde koek. En dan, na deze gegeten te hebben, je eerst opgeknapt voelen en vervolgens alsnog instorten. Dat is eigenlijk heel logisch want wat gebeurt er: suiker – of beter gezegd geraffineerde suiker – komt binnen een paar minuten in je bloed terecht waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Dat geeft energie. Als er echter een overschot aan suiker is, dan wordt er door de alvleesklier extra insuline aangemaakt om de suikers op te laten nemen door lichaamscellen. Door het werk van die insuline zakt de bloedsuikerspiegel in korte tijd weer flink en veroorzaakt zo die dip in je energie.
Het lichaam kan best wel wat verwerken. We zijn als mens immers van nature ingesteld op hongerlijden en feesten. Alleen feesten we tegenwoordig wat te veel en lijden we geen honger meer. En dus snapt ons lichaam het niet meer. Dit geldt niet alleen voor alcohol, maar ook voor een patatje en een lekker stokbrood met Franse kaas.
Aangezien voeding een belangrijk component van de lichamelijke en geestelijke fitheid is, kan ik je helpen met een goed voedingsadvies, plan van aanpak en eventueel een verwijzing naar de juiste specialist.