Hallema Coaching | Stress
Stress
Vooral niet lachen
21813
post-template-default,single,single-post,postid-21813,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Een ander ‘pleasen’ maakt jou ongelukkig!

 

 

Veel van ons hebben een verlangen om een ander te ‘pleasen’, of dit nu een familielid, vriend/ vriendin of collega is. En het lijkt een positieve eigenschap, want hé, je bent immers diegene die er voor zorgt dat het werkt toch afkomt, of die alles thuis draaiende houdt naast je baan. En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Vaak werkt het echter averechts voor jou. Want wat vraagt dit nu van je…? Vaak kost je dit enorm veel energie en levert het ook nog eens stress op.

Mijn ervaring is dat als iemand de ander graag ‘pleast’, hij of zij het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen. Herken je hier al wat van… ;-)?

 

De volgende drie stappen kunnen je helpen om dit anders aan te gaan pakken

 

Herinner jezelf eraan dat relaties wederzijds zijn

Bedenk dat een gezonde relatie wederkerig is. Dit geldt zowel privé als op je werk. Ben jij bijvoorbeeld altijd degene die water bij de wijn doet, de kastanjes uit het vuur aan het halen is of nooit beslissingen neemt of mag nemen? Dan is dit geen wederkerige relatie maar een eenzijdige. Houd je eigen rol en gedrag in deze relatie eens tegen het licht en maak het bespreekbaar wanneer jij het idee hebt dat jij niets te zeggen hebt in deze relatie of altijd maar alle gaten dichtloopt. Maar ook wanneer het zo is dat jij niet zegt wat j́íj́ graag wil en dit dus ten koste gaat van jou zelf. Wees duidelijk, ook al is dit een lastige stap voor je.

 

Oefen met ‘nee’ zeggen

Vaak is de reden dat we toch ‘ja’ zeggen als we ‘nee’ denken, dat we het gevoel hebben dat we moeten gehoorzamen als ons iets wordt gevraagd. Maar “nee” is ook een antwoord, ook al vinden we dit vaak geen makkelijke om te zeggen. Voordat je weer eens ‘ja’ zegt, doe een stap terug en realiseer je dat het best prima is om voor jezelf te kiezen en ‘nee’ te zeggen op een vraag of tegen een opdracht. En natuurlijk is het fijn wanneer je iets voor een ander kan doen zodat die ander geholpen is, maar als die ander er maar van uitgaat dat jij ‘het wel even doet’ dan mag het woord ‘nee’ het belangrijkste woord voor jou worden in jouw vocabulaire.

 

Accepteer dat je gewoon niet iedereen tevreden kunt stellen

En, last but not least, probeer te realiseren en te accepteren dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken en dat is ook dikke prima! Dit is denk ik nog wel de meest belangrijke stap om te proberen minder een ‘pleaser’ te zijn. In mijn praktijk zie ik dat dit veelal de grootste bron van stress is bij mensen want meteen schieten ze in de denkmodus ‘wat zou die ander dan wel niet van mij vinden als ik weiger’. Maar weet dat het zo veel makkelijker kan, want jij bent immers de enige persoon wiens goedkeuring er echt toe doet!

 

Sta hier elke keer eens bij stil als de ander jou een vraag stelt of een verzoek doet waar je eigenlijk ‘nee’ op wil zeggen maar de neiging hebt om weer ‘ja’ te antwoorden!